Ethiopia Djimmah 250g

24,00 zł
Brutto

Kawa Ethiopia Djimmah 100% Arabica nie zawiedzie żadnego miłośnika kawy. Ta doskonała kawa prosto z Afryki, dostarczy nam pełny smak z odrobiną wina i nutą owocową. Na podniebieniu pozostanie długo przyjemny smak cytrusów. Pianka jest elastyczna i gęsta.

Ilość:

 

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych.

 

Dostarczamy produkty wysokiej jakości.

 

Czas na zwrot produktów - 14 dni!

Kraj pochodzenia:
Etiopia
Region:
Kaffa
Wysokość upraw:
1400 m n.p.m.
Gatunek:
Arabica
Intensywność: 7 / 10
Kwasowość: 5 / 10
Zalecana metoda parzenia:
ciśnieniowa
Aromat:
kwiatowy

Kawa Ethiopia Djimmah 100% Arabica nie zawiedzie żadnego miłośnika kawy. Ta doskonała kawa prosto z Afryki, dostarczy nam pełny smak z odrobiną wina i nutą owocową. Na podniebieniu pozostanie długo przyjemny smak cytrusów. Pianka jest elastyczna i gęsta.

Etiopia to kolebka kawy - to tutaj arabika rosła w stanie dzikim, a niezwykłe właściwości czerwonych owoców odkryto w etiopskim rejonie Kaffa. Do dziś można tu spotkać swobodnie rosnące kawowe drzewa, a napój z ich ziaren jest ciężki i winny. Przyjmuje się, że pierwsze uprawy zostały założone w IXw., prawdopodobnie przez mnichów. Etiopia jest jednym z wiodących w świecie producentów kawy i głównym afrykańskim jej eksporterem. Sami Etiopczycy wypijają olbrzymie ilości tego napoju - przy okazji konsumując własną produkcję. Drzewka kawy uprawia się na wszystkie sposoby: od dzikich drzew w lasach, prymitywnych poletek po wielkie plantacje - stąd ziarna kawy etiopskiej mają bardzo zróżnicowany smak i jakość. Na wielką różnorodność smaków mają też wpływ różne rodzaje obróbki - kawa jest obrabiana na sucho, płukana, albo suszona na słońcu nawet jeszcze na drzewach.

Etiopskie kawy są dedykowane dla zwolenników espresso, ale idealnie również nadają się do ekspresów ciśnieniowych.