India Monsooned Malabar AA 2kg
Monsoon Malabar AA to idealna kawa dla fanów mocnej „małej czarnej” gdyż zawartości kofeiny w tej indyjskiej kawie jest duża. Doskonała do espresso - wychodzi z gęstą obfitą cremą, ale także do cappuccino, gdyż z łatwością przebija się przez mleko.
Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych.
Dostarczamy produkty wysokiej jakości.
Czas na zwrot produktów - 14 dni!
Indyjska kawa Monsoon Malabar AA swój niezwykły lekko ziemisty i pikantny posmak zawdzięcza procesowi imitującemu starzenie się ziarna, który wśród specjalistów określany jest, jako „monsunowanie”. Nazwa ta ma swój początek w połowie XIX w., kiedy z Indii przewożono kawę drewnianymi żaglówkami do Europy. Wyprawa trwała od czterech do sześciu miesięcy, gdyż statki musiały opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Ziarna przechowywano pod pokładem, poniżej linii wody w wilgotnym otoczeniu, co powodowało zmianę chemiczną składu ziaren. Gdy kawa dotarła do Europy, kolor ziaren zmienił się z jasnozielonego na bladozłoty
Specyficzny wygląd i smak tej kawy stał się jej znakiem rozpoznawczym i z czasem zaczęto celowo imitować ten proces, by uzyskać charakterystyczne, białawe ziarna. Dzisiaj proces ten nazwany monsunowaniem trwa około 10 tygodni i polega na wystawieniu kawy na działanie południowo - zachodniego monsunu w czasie od maja do czerwca. Nasiąknięte ciepłym deszczem ziarno rozsypuje się potem na twardym podłożu wystawiając na działanie wiatru i regularnie mieszając grabiami aż do wyschnięcia. Kawę przechowywaną w workach poddaje się następnie działaniu monsunowych wiatrów północno - wschodnich, co kilka dni przesypując do czystych i suchych worków. Indyjska arabica Monsoon Malabar AA to kawa pierwszej jakości o dorodnym, dużym, niemal idealnie czystym ziarnie oraz znakomitych właściwościach palenia.
Monsoon Malabar AA to idealna kawa dla fanów mocnej „małej czarnej” gdyż zawartości kofeiny w tej indyjskiej kawie jest duża. Doskonała do espresso - wychodzi z gęstą obfitą cremą, ale także do cappuccino, gdyż z łatwością przebija się przez mleko.