Tanzania AA Shilanga Estate 250g

41,99 zł
Brutto

Kawa Tanzania AA Shilanga Estate będzie idealnym wyborem dla miłośników espresso o specyficznym słodkim smaku wanilii, karmelu i cukierków PEZ połączonym z dość wyrazistą limonką.

Ilość:

  • Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych.
  • Dostarczamy produkty wysokiej jakości. Dostarczamy produkty wysokiej jakości.
  • Czas na zwrot produktów - 14 dni! Czas na zwrot produktów - 14 dni!
Kraj pochodzenia:
Tanzania
Region:
Songwe
Wysokość upraw:
brak danych
Gatunek:
Arabica
Intensywność: 7 / 10
Kwasowość: 6 / 10
Zalecana metoda parzenia:
przelewowa
Aromat:
orzechowy, owocowy

Kawa Tanzania AA Shilanga Estate to przepiękne plenery, pełne życia jeziora i najwyższy szczyt Afryki – Kilimandżaro. Widząc to oczami wyobraźni już możemy poczuć wyjątkowość tej kawy, jej orzechowy smak i owocowe aromaty.

W Tanzanii głównie uprawiana jest na plantacjach kawa Arabica. Nazwa „Shilinga” pochodzi od Shilanga Agricultural Marketing Cooperative and Society (AMCOS), która została założona 6 sierpnia 1993 r., chociaż wówczas otrzymywała od członków jedynie pergamin przetwarzany w domu. Jednak w 2013 r. Grupa zakupiła pulper Penagos i zaczęła produkować myte kawy, których jakość stale rośnie.
Przyczyniło się do tego 193 rolników ze wsi Shilanga, Shomola, Welu, Igale i Ichesa. Podczas żniw dostarczali wiśnie przez całe popołudnie, a AMCOS pulsował od wczesnego wieczora do północy.

Po rozcieraniu ziarna sortowano za pomocą kanałów myjących, a następnie fermentowano bez wody przez 24 do 36 godzin. Po tym były myte w kanałach myjących - wodą z rzeki Ruanda - moczone przez 8 godzin, a następnie suszone na podniesionych łóżkach przez 7 do 14 dni.
Patrząc w przyszłość, AMCOS pracuje nad budową nowych stołów suszących i zakupem nowego pulpera.

Kawa Tanzania AA Shilanga Estate będzie idealnym wyborem dla miłośników espresso o specyficznym słodkim smaku wanilii, karmelu i cukierków PEZ połączonym z dość wyrazistą limonką.