Papua New Guinea Sigri AA 250g

35,00 zł
Brutto

Kawa Papua New Guinea Sigri AA w tym roku cieszy się wysoką jakością i jesteśmy zadowoleni, że możemy ją dla Państwa zdobyć. Kawa ta ma wyraźne rodzinne połączenie z kawą Blue Mountain z Jamajki (przez większość uważana za najlepszą kawę na świecie), z tym wyjątkiem, że obecnie kawa z Papui – Nowej Gwinei jest prawdopodobnie lepsza i zdecydowanie mniej kosztowna.

Ilość:

 

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych.

 

Dostarczamy produkty wysokiej jakości.

 

Czas na zwrot produktów - 14 dni!

Kraj pochodzenia:
Papua - Nowa Gwinea
Region:
dolina waghi w western highlands
Wysokość upraw:
powyżej 1500 m n. p. m.
Gatunek:
Arabica
Intensywność: 7 / 10
Kwasowość: 6 / 10
Zalecana metoda parzenia:
przelewowa
Aromat:
miodowy, lekkie nuty dymne

Kawa Papua New Guinea Sigri AA w tym roku cieszy się wysoką jakością i jesteśmy zadowoleni, że możemy ją dla Państwa zdobyć. Kawa ta ma wyraźne rodzinne połączenie z kawą Blue Mountain z Jamajki (przez większość uważana za najlepszą kawę na świecie), z tym wyjątkiem, że obecnie kawa z Papui – Nowej Gwinei jest prawdopodobnie lepsza i zdecydowanie mniej kosztowna.

Plantacja Sigri, położona w dolinie Wahgi, w prowincji Western Highlands w Papui-Nowej Gwinei, powstała w latach 50-tych XX wieku i szybko zyskała reputację, która wciąż rośnie, a Sigri jest uznawana na całym świecie, jako producent najwyższej jakości kawy na świecie.
Cała kawa o nazwie Sigri jest uprawiana na wysokości ponad 1500 m n.p.m. Tamtejsi plantatorzy uważają ochronę gleby i wody za priorytet, przez co tamta ziemia jest przyjazna dla ptaków i ekologiczna. Plantacja wykorzystuje strategię cienia o średniej gęstości, wykorzystującą dwa rodzaje drzewek cieniowych. Sprzyja to równomiernemu dojrzewaniu owoców kawowca i zapewnia schronienie, dla co najmniej 90 gatunków ptaków.

Sigri to Arabica poddawana rygorystycznemu procesowi mokrej obróbki. Kontrola jakości rozpoczyna się w polu. Owoce zbierane są ręcznie i dokładnie sprawdzana pod kątem jednolitości. „Wiśnia” musi być czerwona i całkowicie dojrzała, co pozwala na prawidłową równowagę cukru i kwasu. Te wybrane owoce są następnie mielone w dniu pobrania. Następuje proces fermentacji, który obejmuje okres trzech dni łamanych, co 24h przez mycie – ale w przeciwieństwie do innych przemytych przetworzonych kaw proces Sigri następuje po całkowitym zanurzeniu w wodzie na kolejny dzień, co tworzy unikatowy profil smakowy. Po starannej pielęgnacji przez 21 dni następuje obłuskiwanie, sortowanie, sortowanie kolorów i wreszcie sortowanie ręczne. To wszystko w efekcie daje najlepszą kawę z jakiej znana jest Sigri.

Tegoroczny smak kawy z Papui – Nowej Gwinei wydaje się szczególnie uderzający dzięki swym eterycznym orzeszkom hikirowym (klonu). W filiżance tej kawy znajdziemy słodycz karmelu czekolady i migdałów. Przy odpowiednim zaparzeniu możemy nawet poczuć nuty mango.

Jeśli chcesz zakosztować jednej z najlepszych kaw na świecie, pochodzącej z najbardziej tajemniczego miejsca na Ziemi i lubisz czuć się wyjątkowo, to znaczy, że kawa Sigri jest idealnym wyborem.