Brazil Fazenda Dona Nenem Yellow Bourbon 250g
Kawa Brazil Fazenda pochodzi z Brazylii, z plantacji Fazenda Rainha prowadzonej przez rodzinę Carvalho Dias, w południowej części stanu Minas Gerais. Plantacja Rainha, której właścicielem jest Luis Fernando de Carvalho Dias ma powierzchnię około 200 hektarów, położona jest na wysokości 1150 – 1400 m n. p. m i zajmuje się wyłącznie uprawą kawy odmiany Yellow Bourbon.
Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych.
Dostarczamy produkty wysokiej jakości.
Czas na zwrot produktów - 14 dni!
Kawa Brazil Fazenda pochodzi z Brazylii, z plantacji Fazenda Rainha prowadzonej przez rodzinę Carvalho Dias, w południowej części stanu Minas Gerais. Plantacja Rainha, której właścicielem jest Luis Fernando de Carvalho Dias ma powierzchnię około 200 hektarów, położona jest na wysokości 1150 – 1400 m n. p. m i zajmuje się wyłącznie uprawą kawy odmiany Yellow Bourbon.
Yellow Bourbon stanowi esencję tego, co w brazylijskiej kawie jest najlepsze. Jest ujmująco delikatna, niemal pozbawiona kwasowości i posiada przyjemną słodycz, która długo utrzymuje się na podniebieniu dzięki kremowemu „body”. Aromat tej kawy przywodzi na myśl jaśmin, kwiat pomarańczy i zapach kwitnącego drzewka kawowego. Odpowiednio palone ziarna mogą dodatkowo wzbogacić napar o nuty wiśni, orzechów, a nawet kardamonu. Ta najlepsza według ekspertów brazylijska odmiana jest rzadka i pożądana w całym świecie kawowym.
Bourbon to odmiana Arabiki, której początków należy szukać w okresie podbojów kolonialnych, a dokładnie około 1708 roku, kiedy Francuzi starali się zapoczątkować uprawę kawy na wyspie Bourbon na Oceanie Indyjskim (obecnie wyspa Reunion). Stąd wzięła się jej nazwa. Odmiana uległa jednak naturalnej mutacji w wyniku, której, jej owoce zyskały wyjątkowy – w stosunku do „klasycznej”, czerwonej barwy owoców kawowca – żółty kolor, który znalazł swoje odbicie w nazwie kawy (yellow). To jednak nie jedyna cecha, która ją wyróżnia.
Wyjątkowa jest także metoda jej obróbki – tzw. pulped natural. Pozbawione skórki kawowe „wiśnie” suszą się na słońcu, dzięki czemu duża część owocowej słodyczy zawartej w miąższu i naturalne owocowe aromaty są wchłaniane przez ziarna. Tę słodycz i owocowy smak możemy znaleźć później w naszej filiżance.
Brazylijska odmiana Yellow Bourbon posiada zaskakujące walory zarówno smakowe, jak i zapachowe. Kawa daje łagodny smak, niską kwaskowatość i przyjemnie słodki, kojarzący się z kwiatem jaśminu aromat.
Fazenda najbardziej dedukowana jest pod filtry zwłaszcza aeropress, ale zwolennicy picia kawy mlecznej też będą usatysfakcjonowani.