Brazil Fazenda Dona Nenem Yellow Bourbon 250g

30,00 zł
Brutto

Kawa Brazil Fazenda pochodzi z Brazylii, z plantacji Fazenda Rainha prowadzonej przez rodzinę Carvalho Dias, w południowej części stanu Minas Gerais. Plantacja Rainha, której właścicielem jest Luis Fernando de Carvalho Dias ma powierzchnię około 200 hektarów, położona jest na wysokości 1150 – 1400 m n. p. m i zajmuje się wyłącznie uprawą kawy odmiany Yellow Bourbon.

Ilość:

 

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych.

 

Dostarczamy produkty wysokiej jakości.

 

Czas na zwrot produktów - 14 dni!

Kraj pochodzenia:
Brazylia
Region:
Cerrado Mineiro
Wysokość upraw:
1050 m n.p.m.
Gatunek:
Arabica
Intensywność: 6 / 10
Kwasowość: 4 / 10
Zalecana metoda parzenia:
przelewowa/ciśnieniowa
Aromat:
delikatne nuty jagód

Kawa Brazil Fazenda pochodzi z Brazylii, z plantacji Fazenda Rainha prowadzonej przez rodzinę Carvalho Dias, w południowej części stanu Minas Gerais. Plantacja Rainha, której właścicielem jest Luis Fernando de Carvalho Dias ma powierzchnię około 200 hektarów, położona jest na wysokości 1150 – 1400 m n. p. m i zajmuje się wyłącznie uprawą kawy odmiany Yellow Bourbon.

Yellow Bourbon stanowi esencję tego, co w brazylijskiej kawie jest najlepsze. Jest ujmująco delikatna, niemal pozbawiona kwasowości i posiada przyjemną słodycz, która długo utrzymuje się na podniebieniu dzięki kremowemu „body”. Aromat tej kawy przywodzi na myśl jaśmin, kwiat pomarańczy i zapach kwitnącego drzewka kawowego. Odpowiednio palone ziarna mogą dodatkowo wzbogacić napar o nuty wiśni, orzechów, a nawet kardamonu. Ta najlepsza według ekspertów brazylijska odmiana jest rzadka  i pożądana w całym świecie kawowym.

Bourbon to odmiana Arabiki, której początków należy szukać w okresie podbojów kolonialnych, a dokładnie około 1708 roku, kiedy Francuzi starali się zapoczątkować uprawę kawy na wyspie Bourbon na Oceanie Indyjskim (obecnie wyspa Reunion). Stąd wzięła się jej nazwa. Odmiana uległa jednak naturalnej mutacji w wyniku, której, jej owoce zyskały wyjątkowy – w stosunku do „klasycznej”, czerwonej barwy owoców kawowca – żółty kolor, który znalazł swoje odbicie w nazwie kawy (yellow). To jednak nie jedyna cecha, która ją wyróżnia.

Wyjątkowa jest także metoda jej obróbki – tzw. pulped natural. Pozbawione skórki kawowe „wiśnie” suszą się na słońcu, dzięki czemu duża część owocowej słodyczy zawartej w miąższu i naturalne owocowe aromaty są wchłaniane przez ziarna. Tę słodycz i owocowy smak możemy znaleźć później w naszej filiżance.
Brazylijska odmiana Yellow Bourbon posiada zaskakujące walory zarówno smakowe, jak i zapachowe. Kawa daje łagodny smak, niską kwaskowatość i przyjemnie słodki, kojarzący się z kwiatem jaśminu aromat.

Fazenda najbardziej dedukowana jest pod filtry zwłaszcza aeropress, ale zwolennicy picia kawy mlecznej też będą usatysfakcjonowani.