Brazil Santos Mogiana 250g

24,00 zł
Brutto

Kawa Brazylia Mogiana to najlepsza kawa brazylijska, ceniona za niespotykane walory smakowe. Smak tej kawy jest łagodny, delikatny pozbawiony goryczki o niskiej kwaskowatości. Kawa charakteryzuje się słodkim aromatem z subtelnym orzechowym akcentem.

Ilość:

 

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych.

 

Dostarczamy produkty wysokiej jakości.

 

Czas na zwrot produktów - 14 dni!

Kraj pochodzenia:
Brazylia
Region:
Mogiana
Wysokość upraw:
800-1200 m n.p.m.
Gatunek:
Arabica
Intensywność: 7 / 10
Kwasowość: 4 / 10
Zalecana metoda parzenia:
ciśnieniowa
Aromat:
czekoladowo-orzechowy

Kawa Brazylia Mogiana to najlepsza kawa brazylijska, ceniona za niespotykane walory smakowe. Smak tej kawy jest łagodny, delikatny pozbawiony goryczki o niskiej kwaskowatości. Kawa charakteryzuje się słodkim aromatem z subtelnym orzechowym akcentem.

Bogata w minerały czerwona wulkaniczna gleba na północnej granicy stanów Sao Paulo i Minas Gerais, nazywana jest regionem Mogiany lub doliną Mogiany. Nazwa obszaru pochodzi od nazwy kompanii kolejowej (Companhia Mogiana de Estrada de Ferro ), która w 1882 roku zbudowała tam linię kolejową, dla lepszego i szybszego transportu kawy. Bardzo szybko transport kolejowy stał się najważniejszą formą transportu kawy do portów zlokalizowanych nad brzegiem oceanu Atlantyckiego. Granica stanów Sao Paulo i Minas Gerais to tylko granica administracyjna, nieodzwierciedlająca żadnych różnic klimatycznych. Cały region doliny Mogiany to jedne z najlepszych warunków klimatycznych i glebowych do uprawy kawy w całej Brazylii.

Nasza Mogiana jest przetwarzana w sposób naturalny, inaczej na sucho. Proces przetwarzania polega na tym, że wiśnie kawy po zbiorach są wystawiane do suszenia na słońcu. Efektem tego jest przejście cukrów zawartych w miąższu wiśni do ziarna kawy, po wysuszeniu usuwana jest wierzchnia skorupka wiśni i w ten sposób otrzymujemy ziarno zielonej kawy. Kawy przetwarzane w ten właśnie sposób posiadają najwięcej nut smakowych, charakteryzujących miejsce, w którym rosły.
Kawa pochodząca z Mogiany to pełny owocowy bukiet, połączony słodką miękką kwasowością z domieszką czekolady, orzechów i karmelu. Kawa  stanowi doskonały dodatek do mieszanki espresso, może być również używana, jako jednorodna, ponieważ posiada bardzo spójny i czysty profil bukietu.

Rekomendowane metody parzenia: ekspres ciśnieniowy, frenchpress i kawiarka.